diumenge, 27 de febrer del 2022

Ja hi tornem a ser!!

Un tanc rus a les portes de Kiev.

Aquest article l’escric amb la urgència del moment. Les notícies d’avui 24 de febrer de l’atac rus a Ucraïna són molt preocupants. Quan s’obre la caixa dels trons mai se sap com acabarà. Les prediccions no serveixen de res: si serà un conflicte curt o llarg, tantes guerres llampec que desprès han durant anys i panys o serà més o menys cruenta amb més o menys víctimes, tot i que encara que només en fos una, com aquell anunci sobre els morts per accidents de trànsit, ja seria massa. 

l'escriptora Svetlana Aleksiévitx
coneixedora dels problemes de la URSS,
ens ho explica en els seus llibres.

La Unió Soviètica, com abans l’Imperi Rus era un estat plurinacional i en gran part colonial, pel fet que nacions que havien estat independents l’expansionisme rus les havia conquerit (Geòrgia, Armènia, les repúbliques bàltiques, etc) i intentava russificar-les, assimilar-les a Rússia. Després de la caiguda de l’estat soviètic (recomano la lectura de l’obra de l’escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx que fa un relat de primera mà molt colpidor dels efectes sobre la gent de la desintegració de l’URSS), s’encadenen les independències de països que abans en formaven part. Alguns, com he dit, ja havien gaudit d’un estat propi, d’altres com és el cas d’Ucraïna no, però tenen una personalitat cultural, lingüística diferenciada i una consciència de poble molt forta.

El Sr. Putin
protagonista del que passa en aquests moments.

És cert que els vincles entre Rússia i Ucraïna són molt estrets i que en la mesura que aquella hagués tingut una actitud sense prepotència i arrogància negant la realitat nacional ucraïnesa i menys volent intervenir sense contemplacions en els afers interns ucraïnesos, potser els recels i una creixent animadversió no hauria arribat als nivells que desgraciadament estem observant.

Kiev, capital d'Ucraïna,
una bonica ciutat per visitar.

Hi ha certs paral·lelismes entre el conflicte desfermat violentament avui amb el de l’ocupació d’Hongria i de Txecoslovàquia el segle passat: l’intervencionisme ruso-soviètic per esclafar la voluntat democràtica d’uns pobles que per força s’han de sotmetre als interessos i al domini de l’estat rus.

Aquestes gavines es miren de reüll, però conviuen
Una mica com eren les relacions entre Rússia i Ucraïna,
però ara inspiren desconfiança.

La conseqüència d’això, acabi com acabi, és la desconfiança, l’acumulació de greuges que poden arrossegar-se durant generacions, la por d’unes poblacions que s’allunyaran d’una banda i cercaran protecció per defensar-se d’aquest veí tan agressiu d’una altra.   

En aquests moments és una demanda universal.

Res més, per acabar, com europeus tota guerra al nostre continent és una guerra civil i el patiment, la consternació per la mort, la desolació i la destrucció en un racó d’Europa ens afecta a tots, i un clam:

Pareu això, prou!!

Ernest Escasany Ferreres   


2 comentaris:

Dolors Fita ha dit...



Com va dir Luther King
Hem après a volar com els ocells, a nadar com els peixos, pero no hem après el senzill art de viure com a Germans.

Quan un polític está .tans anys en el poder,malament. El seu Ego ja desbarra.

D. Fita

Dolors Fita ha dit...





Que DEU ens ajudi, perque els homes tenan massas interesos. La guerra
perjudica a les persones pero moltes altres i Industrias en surten beneficiades, Els Politics i Estats, no escarmentan mai

Dolors F.