dijous, 12 de maig del 2022

Pandèmies

Les pandèmies de la humanitat.

Avui m’ha semblat interessant fer una petita referència sobre les diverses pandèmies comptabilitzades, que la humanitat ha patit. 

Patricia Galeana
Autora d'un estudi sobre les pandèmies que ha patit la humanitat.

Hi ha molta informació, però jo he decidit basar-me en l’estudi fet per Patricia Galeana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic feta l’agost de 2020.

Gràcies a la OMS
Avui es controlen les epidèmies.

Des dels seus orígens l’ésser humà ha sofert malalties epidèmiques, però, és a partir del segle XIX amb el descobriment de Luís Pasteur i Robert Koch sobre microbiologia i vacunes, que s’han començat a controlar, a banda, lògicament, les vacunes, això no obstant, han estat un bon catalitzador de la organització i de la legislació municipal sobre qüestions sanitàries per tal d’establir la neteja a la via pública i també la reglamentació de la medicina. El 1910, es creà l’Oficina Internacional de Higiene Pública, antecedent de la Organización Mundial de la Salud (OMS) creada el 1945. I és, que tal com va indicar Marshall McLuhan els efectes de la pandèmia actual encara no es poden predir.

Hipòcrates ja va qualificar la tuberculosis com la malaltia més brutal.
En la nostra infància era coneguda com LA MALANTIA. 

Abans del s.V aC., Hipòcrates va assenyalar la tuberculosi com la més brutal de les malalties i durant el segle V de la nostra era el Dr.Aureliano la consigna i en l’edat mitjana se li va donar el nom de: La Gran Plaga Blanca.

Quadre sobre la plaga d'Atenes.

Altres epidèmies de l’antiguitat, van ser la influència de Babilònia, 120 aC, que després s’estendria de Mesopotàmia a l’Àsia Meridional; i la famosa plaga d’Atenes (430) aC., que es propagà a Gràcia, Egipte, Etiòpia i Líbia, encara que també se la coneix per “la pesta eguina”.

Aquest és el mosquit que transmet la malària,
sembla que va contribuir a les guerres púniques.

Hi ha altres pestes com la Malària, que segons sembla, va ser decisiva en la victòria de Roma sobre Cartago. La pesta Antonina que es va estendre per tot l’imperi Romà, fins a l’Àsia Menor. La p. Cipriana 249 -262 dC.  a diverses ciutats romanes i gregues.

I aquesta puça és la de la pesta negra, bubònica o plaga de Justiniano
és la que a infectar al exercit romà, i el portà a la decadència. 

Segon sembla, aquestes plagues van ajudar a consolidar la religió cristiana (se’ls oferia la immortalitat en el paradís, si obeïen les autoritats). Abans d’això, les plagues eren culpa dels governants impiadosos, més tard ho atribuïren al dimoni. Això va fer que sorgissin els exorcistes. En l’etapa Medieval i va haver-hi la Plaga de Justiniano (542) primera pesta negre, també Bubònica.

Diuen que l'home és l'únic animal que ensopega 
dues (o més) vegades amb la mateixa pedra.

Bé, podríem dir que durant els segles que han seguit hi ha hagut diverses plagues, pandèmies, etc. fins a l’actualitat. Això m’ha fet pensar, com podem haver estat tant prepotents per no pensar que podríem patir una infecció d’aquest tipus nosaltres? Per sort han creat unes vacunes que ens han ajudat, però molta gent no ho ha pogut resistir i ens ha deixat. Sempre arribem tard, no aprenem, ni aprendrem mai.

Dono gràcies a la Patrícia Galeano pel seu estudi,

que recomano llegir.

Carme, AFOPA


1 comentari:

Dolors Fita ha dit...



Feliçitats Carme. Es un reportatge historic molt intetressant-
Saljutacions, Dolor Fita